Ny teknik inom spel

I video- och datorspelens barndom var den visuella upplevelsen till att på en fixerad skärm kunna se figurer i låg upplösning röra sig i två led. Klassiska Asteroids och Pac-Man är exempel på den här typen av spel. Senare, under 1980-talet, kom de första arkadspelen där man kunde kontrollera karaktären man spelade på så sätt att den kunde röra sig över flera skärmar. Super Mario Bros är ett exempel på den här typen av spel. Fortfarande var spelen dock tvådimensionella och du kunde i regel inte gå tillbaka när du väl rört dig åt ett visst hål, vanligtvis från höger till vänster från dig sett.

Spel i 3D

Nintendo släppte sin konsol SNES (Super Nintendo Entertainment System) i början av 1990-talet med en mer avancerad teknik för grafik jämfört med tidigare generationers konsoler hos betting-utan-svensk-licens.net. 1993 kom spelet Starwing som innebar något av en revolution. Flyg- och skjutspelet Starwing gav nämligen spelare möjlighet att för första gången röra sig i tre dimensioner. I spelet Starwing följde spelaren karaktären (i det här fallet ett flygplan) ovanifrån och bakifrån. Det här blev en slags standard för hur den nya 3D-grafiken skulle utnyttjas och vi ser det här upplägget ännu i riktigt moderna spel. Ett exempel är det omåttligt populära spelet Fortnite. Sedan ganska många år tillbaka så är den här typen av POV (Point of View, synvinkel) i stort sett standard. Men förutom att grafiken successivt blivit allt bättre i och med nyare varianter av konsoler men något stort steg har inte tagits på ett tag för att ta spelupplevelsen till en ny nivå.

VR och AR

I början av 2010-talet utvecklade det amerikanska företaget Occulus en hjälm för att uppleva AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality). Hjälmen var att jämföra med ett par mycket rejäla glasögon. Glaset på glasögonens yttre del innehöll kameror som kunde ta in den fysiska verkligheten. På insidan projicerades grafik för den som bar glasögonen och själva innehållet kunde programmeras så att det interagerade med det som kamerorna snappade upp. 2014 köptes Occulus upp av Facebook-företaget META för att bli en naturlig del av deras virtuella värld Metaverse. För bara några år sedan trodde många att VR och AR skulle komma att bli en naturlig del av spel inom en snar framtid. Det som vi sett de senaste åren visar dock att den här tekniken framförallt har fått ett annat användningsområde. Det är redan idag vanligt att det används i terapeutiska syften eller för att kommunicera med andra, till exempel i en virtuell värld. Inget motsäger dock att tekniken inte kommer att bli stor inom spel också förr eller senare. Men hittills har en av de saker som talar emot VR varit att priset för en VR-hjälm varit högt jämfört med andra tillbehör för gaming.

Handhållna enheter

Spelare

Även om handkontroller, både moderna trådlösa kontroller och äldre med sladd, kan kallas för handhållna enheter så är det inte det som idag vanligtvis menas när vi pratar om handhållna enheter. Det är istället våra surfplattor och smarta telefoner vi menar. Varför är de intressanta i ett sammanhang som handlar om ny teknik inom spel? Genom telefoner och plattor har gaming hittat till en helt ny publik och det är nästan svårt att hitta användare som idag inte spelar någon typ av spel på sina enheter. Förklaringen till framgången är gissningsvis att vi alltid har med oss den här nya tekniken var vi än är och dessutom är de avancerade skärmarna mycket lämpade för grafik-intensiva spelupplevelser.